wpisz szukaną frazę

Objawy chorób

Masz podwyższone lub obniżone mcv? Sprawdź, co to oznacza!

Share

Morfologia krwi to częste badanie profilaktyczne, które stosuje się również w przypadku podejrzenia infekcji lub anemii. W skład morfologii wchodzi wiele wskaźników, które dostarczają lekarzowi informacji na temat stanu naszego organizmu. Jednym z takich parametrów jest MCV, czyli średnia objętość krwinki czerwonej. Norma MCV dla osoby dorosłej wynosi 82–92 fl. O czym świadczy zbyt wysoki lub zbyt niski poziom tego parametru w wynikach?1podwyższone lub obniżone mcv

MCV powyżej normy – co to oznacza?

Jeżeli w naszych wynikach krwi zauważymy, że mamy podwyższone MCV (nawet do 150 fl), może to świadczyć o kilku rzeczach. Taki wynik najczęściej jest spowodowany niedokrwistością z niedoboru witaminy B12 i kwasu foliowego. Jest to tzw. niedokrwistość makrocytarna[1].

Skąd bierze się taka choroba?

Ten typ anemii pojawia się często, gdy stosujemy nieprawidłowo zbilansowaną dietę. Braki witaminy B12 i kwasu foliowego mogą pojawić się u anorektyków, alkoholików, a także wegan, którzy dodatkowo nie suplementują witaminy B12.

Wspomniane wyżej niedobory mogą być również spowodowane chorobami żołądka (zapaleniami lub nawet nowotworami) lub jelita cienkiego. Aby nasz organizm mógł wchłaniać witaminę B12, komórki żołądka muszą wyprodukować czynnik wewnętrzny (IF). Jeżeli go nie ma lub jest go za mało, nie dostarczymy sobie odpowiedniej ilości witaminy B12. W bardzo rzadkich przypadkach organizm zaczyna produkować przeciwciała przeciwko temu czynnikowi bądź przeciwko komórkom żołądka produkującym ten czynnik. Wtedy podwyższony MCV może wskazywać na  niedokrwistość złośliwą Addisona i Biermera. Jeżeli chodzi o jelito cienkie, to MCV może być zbyt wysokie w przypadku nowotworów lub choroby Leśniowskiego i Crohna.

Inne przyczyny podwyższonego MCV

Inne przyczyny to przede wszystkim odwodnienie lub przewodnienie hipotoniczne. Odwodnionym osobom nie należy podawać płynów bezelektrolitowych (np. herbaty), bo w ten sposób sprawiamy tylko, że woda z krwi napływa do erytrocytów i zwiększa ich objętość. Przewodnienie występuje wtedy, gdy osoba z upośledzoną czynnością nerek jest nadmiernie pojona płynami bezelektrolitowymi.

Niewielkie przekroczenie normy MCV czasem wskazuje na niedoczynność tarczycy. Nieprawidłowy wynik może również sugerować groźne choroby szpiku kostnego, np. zespoły mielodysplastyczne. Na szczęście to schorzenie występuje bardzo rzadko. Wysokie MCV mają często kobiety w ciąży i noworodki, ale nie świadczy to o żadnej chorobie.

O czym świadczy MCV poniżej normy?

Zbyt niskie MCV również nie jest dobrym sygnałem. Taki wynik jest bardzo często związany z anemią spowodowaną niedoborem żelaza. Parametr MCV może wtedy wynosić zaledwie 60-70 fl. Aby poprawić swoje wyniki, należy jak najszybciej podnieść poziom żelaza. Niedokrwistość może się również pojawić, jeżeli cierpimy na bardzo ciężki przypadek choroby przewlekłej, przez co nasz organizm jest silnie osłabiony[1].

MCV poniżej normy może wskazywać na odwodnienie lub przewodnienie hipertoniczne. Przewodnienie tego typu jest zwykle spowodowane niewydolnością nerek lub piciem słonej wody. Za to odwodnienie pojawia się, gdy nasza gospodarka wodna zostaje zaburzona z powodu wypijania niewystarczającej ilości płynów, występowania moczówki prostej oraz zbyt dużego stężenia glukozy. Te dwa zjawiska doprowadzają do zmniejszenia objętości erytrocytu, za to poziom stężenia elektrolitów we krwi ulega zwiększeniu.

Niskie MCV może być również mylące. Jeżeli cierpimy na talasemię (niedokrwistość tarczowatokrwinkową), możemy mieć zbyt niski wynik mimo prawidłowej, a nawet zwiększonej zawartości żelaza w naszym ciele. Jest to wynik specyficzny dla tej choroby i w takim przypadku nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji żelaza.

Pamiętajmy, że wyniki powinniśmy zawsze skonsultować ze swoim lekarzem. Specjalista podczas analizy bierze pod uwagę wszystkie parametry morfologii i na tej podstawie kieruje naszym dalszym leczeniem.

Źródła:

1. Herman P. Morfologia krwi https://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/99884,morfologia-. krwi Data dostępu: 24.05.2018

O adamed.expert

adamed.expert to serwis poświęcony zdrowemu stylowi życia. Przygotowaliśmy dla Ciebie liczne porady zdrowotne, żywieniowe oraz wiele innych informacji, które wykorzystane na co dzień pozwolą Ci zadbać o zdrowie swoje i najbliższych. Na naszym portalu znajdziesz również aktualności ze świata medycyny i farmaceutyki, które pozwolą Ci na bieżąco śledzić nowinki prozdrowotne wpływające na jakość Twojego życia i zdrowia. Tematy poruszane w naszym serwisie to przede wszystkim codzienne dolegliwości z zakresu m. in.: kardiologii, alergologii, ginekologii, endokrynologii oraz wielu innych dziedzin medycyny.

Dzięki informacjom, które pozyskasz na adamed.expert poznasz metody radzenia sobie z najczęstszymi dolegliwościami oraz sposoby na wyeliminowanie codziennych dolegliwości jak np. czkawka.

Warto jednak pamiętać, iż porady, które znajdziesz na naszym portalu, nie zastąpią wizyty u lekarza specjalisty i jeśli dolegliwości nie mijają, warto skonsultować z lekarzem wszelkie nieprawidłowości w funkcjonowaniu Twojego organizmu i niepokojące objawy.

Artykuły zamieszczone w serwisie pozwolą łatwiej zinterpretować wyniki badań lub dowiedzieć się, jaki lekarz pomoże w leczeniu występujących dolegliwości i chorób. Znajdziesz u nas również wiele porad żywieniowych, ułatwiających prowadzenie zdrowego trybu życia, wskazówki dotyczące działania produktów spożywczych, w tym informacje po które warto sięgnąć, a których lepiej unikać; porady dla kobiet w ciąży oraz świeżo upieczonych mam, dla dzieci w wieku szkolnym, młodzieży, dorosłych, a także seniorów.
Adamed.expert to serwis kierowany do ludzi w każdym wieku! Porusza tematy istotne dla każdego z nas, na każdym etapie życia – od przygotowania organizmu do ciąży po porady dla seniorów. Zapoznaj się z naszymi artykułami i poradami! Udanej lektury!