Badanie hormonów tarczycy – tyreotropiny TSH i tyroksyny FT4

Jakie są normy w tym zakresie i co oznaczają odstępstwa?

© Depositphotos.com

Badanie hormonów tarczycy oraz hormonu TSH (wydzielanego przez przysadkę mózgową i wpływającego na pracę gruczołu tarczowego), jest wskazane w przypadku podejrzeń o jej nieprawidłowe funkcjonowanie, a także w ramach monitorowania skuteczności leczenia. Jakie są normy w tym zakresie i co oznaczają odstępstwa?

Badanie TSH – na czym polega?

Rolą hormonu TSH (tyreotropiny) jest stymulacja tarczycy do wydzielania jej własnych hormonów, czyli trójjodotyroniny (w skrócie T3) oraz tyroksyny (T4). Jeżeli masz objawy niedoczynności lub nadczynności tarczycy, lekarz z pewnością skieruje Cię na oznaczenie jego stężenia. Jak wygląda badanie TSH? Jest bardzo proste, wystarczy zgłosić się na pobranie próbki krwi. Zaburzenia w produkcji TSH mogą świadczyć o chorobie tarczycy. W przypadku jego niedoboru przyczyną bywa choroba Gravesa – Basedowa, w sytuacji nadprodukcji – zapalenie tarczycy – choroba Hashimoto, nie są to natomiast jedne możliwości, a wyniki koniecznie musisz skonsultować z lekarzem. Norma TSH to 0,23–4,0 µU/ml(1).

Normy hormonów tarczycy – czy masz powody do niepokoju?

Jeżeli specjalista zleci Ci badanie TSH, prawdopodobnie będziesz musiała oznaczyć także hormony T3 i T4, a dokładniej ich wolne, aktywne frakcje. Normy FT3 i FT4 przedstawiają się następująco:
– norma FT3: 4,0–7,8 pmol/l (stężenie całkowite T3: 1,3–3,1 nmol/l)
norma FT4: 11,8–24,6 pmol/l (stężenie całkowite 58–154 nmol/l)(2).

Co oznacza zbyt wysokie lub zbyt niskie stężenie hormonów tarczycy?

FT3 i FT4 poniżej normy to wynik związany z niedoczynnością tarczycy, które z dużym prawdopodobieństwem oznacza zapalenie typu Hashimoto. Niedoczynność tarczycy daje różne objawy. Spowolniony metabolizm sprzyja zaparciom i wzrostowi masy ciała. Ponadto, powoduje szybkie męczenie się, osłabienie, senność, marznięcie, zaburzenia cyklu miesiączkowego oraz inne symptomy.

Jeśli stężenie FT3 i FT4 jest wysokie, to stan związany będzie z nadczynnością gruczołu tarczowego. Przyczyną może okazać się choroba Gravesa – Basedowa lub np. obecność toksycznego wola guzkowego. Objawy nadczynności tarczycy są odwrotne do tych, które występują przy jej niedoczynności. Metabolizm działa na przyspieszonych obrotach – apetyt rośnie, ale waga spada, może pojawić się częstsze oddawanie stolca. Ponadto, serce bije szybciej, pojawia się pobudzenie, niepokój, bezsenność, nadmierna potliwość. Cykl miesiączkowy w tym przypadku także bywa rozregulowany.

Gdy normy hormonów tarczycy są przekroczone – co robić?

Zaburzenia pracy tarczycy są bardzo poważne, nie tylko bowiem wpływają na kondycję ciała, ale też psychikę osoby chorej – w ciężkich przypadkach mogą pojawić się lęki i depresja. Dlatego jeśli tylko test krwi wykaże nieprawidłowe stężenie hormonów, koniecznie skonsultuj swój stan z endokrynologiem, wykonaj inne badania, jeśli uzna to za słuszne oraz podejmij terapię hormonalną. W żadnym razie nie bagatelizuj problemu!

Włos prawdę Ci powie

Choroby tarczycy wpływają nie tylko na samopoczucie, ale także wygląd. Nadczynność lub niedoczynność objawiają się m.in. pogorszeniem kondycji włosów, co może być wskazówką przy ich rozpoznaniu. Gdy hormonów tarczycy jest za dużo, włosy intensywnie wypadają, a kiedy ich brakuje, kosmyki stają się suche, matowe i łamliwe.

1. Lek. Paweł Herman, Hormon tyreotropowy – TSH, Medycyna Praktyczna, dostęp: 12.04.2016
2. Lek. Paweł Herman, Hormony tarczycy – trójjodotyronina (T3) i tyroksyna (T4), Medycyna praktyczna, dostęp: 12.04.2016



Użytkownicy trafili tutaj szukając: ft3 norma, ft4 norma, badanie ft4, ft3 ft4 normy, badanie krwi tsh ft3 ft4, norma ft4, Ft 4, badanie tsh Ft3 Ft4, hormony tarczycy, ft3 i ft4, ft4 normy, ft3 ft4, FT 4 wynik krwi, wyniki badań na tarczycę ft4, normy tsh ft3 ft4

Opublikowane przez adamed expert. Data publikacji: